Lauantaina 10.6. Lopen Räyskälän lentokenttäalueella ajetaan kansallinen endurosprint-osakilpailu. Endurosprintissä kuljettajat ajavat yhtä noin 10 km pituista reittiä kahdesta kuuteen kertaan kilpailuluokan mukaan. Endurosprintissä kuljettajien menoa on helpompi seurata kuin perinteisissä kilpailuissa, sillä kuljettajat ajavat vain yhtä lenkkiä useita kertoja. Räyskälässä menon seuraaminen on erityisen helppoa, sillä ajamista näkee yhdestä paikasta pitkän ajan. Mukana kilpailussa on useita Suomen huippukuskeja kuten maailmanmestari Eero Remes ja loppilainen entinen MM-kuski Marko Tarkkala.

Tarkkala lopetti MM-sarjan kiertämisen muutamia vuosia sitten, mutta kilpailee edelleen aktiivisesti SM-sarjassa. Viime kausi päättyi suomenmestaruuteen E3-luokassa. ”Ajan itse asiassa ensimmäistä kertaa kisaa Lopella, joten kyseessä on ensimmäinen kotikisa. Räyskälässä ei tosin pääse harjoittelemaan”, Tarkkala kertoo. Tarkkalalle enduro on nykyään enemmän harrastus, jonka parista on löytynyt myös ammatti, sillä hän valmentaa kuljettajia niin ajamisessa kuin mentaaliasioissa.

Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan järjestämään kilpailuun on ilmoittautunut mukaan yhteensä 321 kuljettajaa. Suurin osallistujamäärä on C-luokassa, jossa mukana on 141 kuskia. Naisten enduroharrastus on lisääntynyt huomattavasti, mistä osoituksena 17 kilpailijaa naisten luokassa. Kilpailu alkaa klo 9, jolloin starttaavat 50- ja 60-vuotiaat veteraanit, naiset ja kuntoluokka. Kello 11.30 alkaa C-luokan lähtö ja päivän päättää kello 15 alkava A-, B- ja 40-vuotiaiden lähtö. Kilvanajoa on seurattavissa koko päivä, sillä viimeiset kuskit saapuvat maaliin noin kello 19.15. Alueelle on vapaa pääsy, ja mukana on myös näytteilleasettajia ja ruokamyyntiä. Näytteilleasettajilla on myynnissä edustamiaan tuotteita.

Marko Tarkkala kilpailee kotimaisemissa lauantaina (Kuva Sport Fotoklubi)